BINE AȚI VENIT la cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România!!!

Echipele Valea lui Mihai și Complex President Băile Felix au câștigat concursurile „D’ALE PORCULUI” 2022!

D’ALE... MIELULUI

2023-04-08 22:12:10

Echipa Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” vă provoacă să puneți pe masa de Paște 2023 produse gătite de voi, în bucătăriile proprii, din ingrediente locale! Oricine POATE şi TREBUIE să gătească! E simplu: aveți încredere în gustul vostru, nu vă va trăda! Şi, pentru că Învierea este o sărbătoare a bucuriei, nu uitați de pălincile, berile artizanale și vinurile locale...

Preambul
În timpul petrecut în România, un străin a devenit fan ciorbă de burtă. Şi chiar a obţinut, înainte de plecare, cu maaaaari sacrificii, o reţetă „garantată”. A ajuns acasă, a făcut ciorba după respectiva reţetă, a gustat şi a sunat „furnizorul” să-şi ceară banii înapoi. Iată conversaţia: - Am făcut ciorbă de burtă după reţeta pentru care aţi garantat, dar nu a ieşit nici de departe la fel! – Aţi pus toate ingredientele? – Da! – Păi, cred că de-aia… 
Deci, de această dată, nu este despre reţete/ cantităţi fixe, este despre gust. Pentru că, acesta este secretul: să înveţi să guşti! Oricine POATE şi TREBUIE să gătească! E simplu: ai încredere în gustul tău, nu te va trăda! Şi foloseşte, pe cât posibil, ingrediente locale!
Spor şi poftă bună!

1. Ciorbă de miel
Fierbe bucăţile de carne (tăiate în bucăţi egale, plus capul întreg - dacă ai) vreo 5 minute bune, apoi tranferă-le în altă oală, (ATENŢIE!) tot în apă care fierbe! Mai spumează din când în când, dacă e necesar. Când carnea e aproape fiartă (pe gustate), adaugă rădăcinile: 2-3 morcovi; un pătrunjel mare, un păstârnac mic; câte o bucată de ţelină şi gulie (răzuite mare sau tăiate mici, în ce forme vreţi); sare după gust. Când sunt şi legumele aproape fierte (al dente, tot pe gustate), adaugă verdeaţa: 3-4 cepe verzi; o legătură mare de leuştean; o cantitate impresionantă de măcriş (tăiate mărunt). Mai fierbe 5 minute, timp în care gustă şi, dacă e nevoie, mai adaugă măcriş. Gata! Dar, dacă mai presari deasupra şi o „ploaie” de pătrunjel verde, chiar ţelină verde nu se va supăra nimeni. 
(Dacă vrei să adaugi, undeva „pe drum”, 2-3 roşii decojite şi un ardei gras/ iute e doar treaba ta. Rău sigur nu faci!)

2. Friptură de miel
Freacă bine bucata de carne cu ulei, sare şi piper (plus, după gust, cimbru, cimbrişor-lămâiţă, rozmarin, pastă de usturoi...). Pune-o în tavă, adaugă câteva pahare de apă/ supă/ chefir/ vin/ amestec între acestea (până la maximum jumătatea cărnii). Acoperă cu folie de aluminiu şi bagă la cuptor; e gata în 2-3 ore, în funcţie de temperatură (lăsăm slow cook-ul pentru data viitoare). Anul acesta am ales 170 de grade – 2 ore şi jumătate. Cam din jumătate în jumătate de oră verifică să mai fie lichid, cu care stropeşte friptura, sau mai adaugă apă care fierbe).
(Gusturile nu se discută: unii preferă carnea... roz, alţii o preferă mai... maronie. O poţi înţepa din când în când, respectiv când o „însiropezi”, cu un băţ de frigăruie; mă bazez pe logica şi instinctele tale, fă-o şi tu!)

3. Garnitură 1, 2
Încălzeşte ulei într-o tigaie înaltă, cu capac; adaugă nişte usturoi şi, imediat după, spanac verde şi sare/ piper. Pune capacul şi, după vreo două minute, învârte cu lingura în conţinutul tigăii. Pune capacul înapoi şi, după alte vreo două minute, e gata!
Fierbe 5 minute cartofi tăiaţi în jumătate. Strecoară-i şi lasă-i puţin la zvântat. Pune-i într-o tavă înaltă, alături de sferturi de măr (jumătăţi de prune, felii de fenicul); stropeşte totul cu ulei, sare, piper (boia, fulgi de ardei iute, miere). Pune tava în cuptor, la temperatură mare. Dacă vrei, poţi să îi întorci din 10 în 10 minute, nu e obligatoriu. 

4. Salată verde
Salată/ spanac/ leurdă/ măcriş/ ceapă verde/ usturoi verde/ ridichi (creson, fenicul, ierburi de pe câmp) – simple sau în amestec, întregi sau rupte. Plus un amestec de ulei, sare şi zeamă de lămâie.

5. Mărtaş de hrean
Lângă şuncă fiartă şi ouă roşii...
Fierbe o cantitate serioasă de hrean, proaspăt răzuit; scurge-l. Încălzeşte ulei într-o cratiţă; adaugă 1-2 linguri de făină, prăjeşte puţin; „stinge” cu lapte rece, câte puţin (poţi folosi un tel, nu se vor face cocoloaşe), până la consistenţa pe care vrei să o aibă sosul (preferabil mai moale). Adaugă hreanul fiert şi sare, învârte, apoi adaugă smântână (preferabil cu conţinut mare de grăsime); dă în clocot. Gustă; dacă vrei sosul mai iute şi/ sau mai „moale” adaugă din apa în care a fiert hreanul. Lasă la răcit, gata!
(În loc de hrean poţi folosi măcriş verde, tăiat; dar, înainte de făină, pune în ulei puţin usturoi.)

6. Drob de miel
Fierbe organele de miel; lasă-le la răcit. Trece-le prin maşina de tocat carne, împreună cu ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel şi mărar verzi (cu cât mai mult verde, cu atât mai bine). Adaugă 2-3 ouă, sare şi piper; frământă bine. Pune compoziţia într-o tavă de chec, preferabil învelită în prapor (sau unge înainte tava cu ulei). Coace în cuptor.

 

 

 

 

Echipa Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” vă urează SĂRBĂTORI LUMINATE DE BUCURIE!

IMNUL FESTIVALULUI:

PARTENERI ȘI SPONSORI







Copyright © 2015 - 2022. Toate drepturile rezervate.
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este marcă înregistrată.
Powered by Virtual Craft®