Rețete de Sărbători, de la profesioniști (I)
2022-12-21 15:01:52Membrii Onoratului Juriu al Ediției a IX-a vă propun câte o rețetă pentru sărbătorile de iarnă! Rețete verificate, relativ simple, de făcut acasă, în principal din carne de porc. Vom începe cu Mușchiuleț de porc umplut cu merișoare si nuci (rețetă propusă de Chef Ciprian Nicolescu) și Friptură de Crăciun (rețetă propusă de Chef Mircea Groza). Vă recomandăm să le consumați – cu măsură, bineînțeles – alături de băuturile oficiale „D’ALE PORCULUI”...
1. Mușchiuleț de porc umplut cu merișoare si nuci
(rețetă propusă de Chef Ciprian Nicolescu)
TIMP DE PREPARARE: 25 min
TIMP DE GĂTIRE: 60 min
TIMPUL TOTAL: 85 min
PORȚII: 6 până la 8
Pentru a prăji nucile, întindeți-le pe o foaie de copt și coaceți într-un cuptor preîncălzit la 175° C până când sunt aromate, 7 până la 10 minute.
Ingrediente
• 3 buc. muschiuleț de porc întreg
• sare de mare, după gust
• piper proaspăt măcinat, după gust
• 150 g panko sau pesmet de casă
• 150 ml supă de pui
• 250 g mere verzi, decojite, tocate
• 0.75 g merișoare uscate
• 0.75 g nuci tocate, prăjite
• 0.75 g eșalotă tocată
• 2 linguri sirop de arțar
• 0.08 g rozmarin tocat
Metodă
Preîncălziți cuptorul la 175°C.
Mușchiuleț de porc:
Fasonați mușchiulețul de porc. Rețineți că o parte a mușchiulețului de porc va fi mai groasă, iar o parte mai subțire. Folosind un cuțit ascuțit, faceți o tăietură lungă la aproximativ un centimetru de marginea de pe partea lungă mai subțire a fripturii la un unghi de aproximativ 45 de grade. Apoi înclinați cuțitul astfel încât să fie plat, paralel cu placa de tăiat și faceți tăieturi lente și puțin adânci în friptură, de-a lungul aceleiași linii. Pe măsură ce tăiați, puteți deschide partea superioară a mușchiulețului. Continuați să faceți tăieturi lente și uniforme până când ați „rulat” complet. Odată mușchiulețul de porc desfăcut, acoperiți cu 2 straturi de folie de plastic. Bateți cu un ciocan de carne pentru a se aplatiza până la o grosime oarecum uniformă. Scoateți folia de plastic. Se presară carnea de porc cu sare și piper și se pune deoparte.
Faceți umplutura:
Puneți panko și supa într-un castron mic și amestecați pentru a se combina. Se amestecă merele, nucile, merișoarele, eșalota, siropul de arțar și rozmarinul. Întindeți umplutura și rulați mușchiulețul de porc:
Întindeți umplutura pe suprafața cărnii de porc, lăsând o marjă de centimetri pe toate părțile. Începând cu capătul dreptunghiului de carne din partea de jos, rulați friptura.
Legați rulada cu sfoară de măcelărie:
Legați rulada la intervale de 2.5 cm până la 4 cm cu sfoară.
(Notă: În acest moment, puteți înveli în folie de plastic și puteți da la frigider dacă-l faceți înainte.)
Rumeniți la temperatură ridicată, apoi reduceți temperatura și continuați să prăjiți:
Ungeți fundul unei tigăi cu puțin ulei de măsline. Puneți friptura în tavă și gătiți la 175° C timp de 15 minute pentru a rumeni rulada, apoi reduceți temperatura cuptorului la 160° C. Gătiți neacoperit, timp de aproximativ 20 de minute, sau până când carnea de porc atinge o temperatură internă de 65° C.
Lăsați carnea de porc să se odihnească, apoi feliați și serviți:
Scoateți din cuptor. Întindeți friptura cu folie și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute. Scoateți sfoara de bucătărie și feliați în felii groase de 5-6 cm pentru a servi.
Serviți cu cartofi copți la cuptor în untura de porc cu rozmarin și sare de mare.
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE
(PE PORȚIE)
CALORII: 545 kcal
Grăsimi totale: 24g / 31%
Grăsimi saturate: 7g / 34%
Colesterol: 182 mg / 61%
Sodiu: 214 mg / 9%
Carbohidrați totali: 18g / 7%
Fibre alimentare: 2g / 6%
Zaharuri totale: 11 g
Proteine: 62g
(Informațiile nutriționale sunt calculate folosind o bază de date de ingrediente și ar trebui să fie considerate o estimare. În cazurile în care sunt date alternative de mai multe ingrediente, primul listat este calculat pentru nutriție. Garniturile și ingredientele opționale nu sunt incluse.)
2. Friptură de Crăciun
(rețetă propusă de Chef Mircea Groza)
I se mai spune și „friptura de iarnă” și este nelipsită de pe masă în zilele de sărbătoare în multe din satele județului Sălaj.
Este o friptură ușor de făcut, consistentă, care se asociază cu cartofi piure și, neapărat, cu o murătură bună făcută în casă: castraveți, gogonele, ardei umpluți cu varză, varză murată sau doar cu un pahar de „moare”.
Se face, de obicei, în cantitate mai mare, ca să ajungă pe două-trei zile.
Cantități egale de carne macră afumată, cârnați afumați și carne proaspătă macră dar și costiță. Se taie carnea în bucăți egale „ca de o îmbucătură” cum zicea bunica. Recomand ca oasele, coastele, să fie secționate cu un fierăstrău, evitați astfel „schijele” care se pot împrăștia în mâncare.
Alegeți o cratiță potrivită cantității ce se dorește a se prepara, este foarte bine dacă aveți una cu fundul gros.
Se pune o lingură bună de untură în cratiță. Carnea se pune pe rând. La început cea afumată, apoi cârnații și la sfârșit carnea proaspătă. Carnea afumată se face mai încet! Se prăjește cu grijă la foc potrivit, se amestecă periodic. După ce bucățile de carne s-au prăjit puțin se adaugă apă caldă fără să treacă peste nivelul cărnii. Se fierbe totul încet, „căthingan-căthingănuț”.
Nu se pune sare sau piper, dar nici boia sau usturoi. Toate acestea sunt conținute de carnea afumată și de cârnați. Cine preferă cimbrul, poate folosi puțin.
Friptura va fi foarte gustoasă și casa se umple de un miros minunat, caracteristic sărbătorilor de iarnă.
Să aveți sărbători liniștite cu sănătate!
IMNUL FESTIVALULUI:
PARTENERI ȘI SPONSORI