Ediția a V-a
Ediţia a V-a a FESTIVALULUI-CONCURS „D’ALE PORCULUI” a avut loc în perioada 24-25 noiembrie 2018. Marele trofeu a fost câştigat de comuna Oşorhei; echipa condusă de viceprimarul Ioan Gligor a fost urmată, la mică distanţă, de echipa comunei Pomezeu, condusă de primarul Ioan Şora, şi de echipa „Sepsi Zoltan”, reprezentând localitatea maghiară Körösnagyharsány.
Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Pomezeu; în caltaboşi a excelat echipa Körösnagyharsány; cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Oşorhei; la cel mai bun produs local s-a impus echipa Valea lui Mihai. Şi, cum totul a început cu o pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Căuaş (judeţul Satu Mare). De asemenea, premiul de popularitate a fost câştigat de echipa Pomezeu!
La start s-au aliniat 17 echipe: 14 au reprezentat comune sau localităţi din judeţul Bihor (Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Alparea, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras şi Diosig), două au reprezentat Ungaria (Bedő şi Körösnagyharsány), iar una a reprezentat judeţul Satu Mare (comuna Căuaş). Componenţa Juriului a fost următoarea: PREŞEDINTE: Ştefan BERCEA, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism; MEMBRI: Bogdan VANDICI - câştigătorul „Chefi la cuţite” 2018; Alexandru ŞANDRĂU – bucătar-şef „President” Băile Felix; Radu PENTIE – proprietarul RADU’S Pub&Grill; Ioan COVACI – proprietarul I.I. Ioan Covaci Restaurant; Nicolae POP – directorul Festivalului.
Ediţia a V-a a găzduit, în premieră, un târg de produse tradiţionale - alimentare şi non-alimentare (decoraţiuni)! Printre expozanţi s-au numărat: mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri naturale etc.), mici producători de miere, producători artizanali de decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi mulţi alţii.
Tot în cadrul Ediţiei a V-a, organizatorii au stabilit recordul mondial „Cel mai lung caltaboş din lume! După aproximativ 4 ore de muncă asiduă a unei echipe formate din 20 de persoane, a rezultat un caltaboş de 208,2 metri! Recordul a fost deja omologat de către Asociaţia Cartea Recordurilor!
La Ediţia a V-a, pe scena FESTIVALULUI-CONCURS „D’ALE PORCULUI” au urcat artiştii Dan Helciug şi Aurel Tămaş!!!
Video:
Galerie Foto:
PARTENERI ȘI SPONSORI